Maria van Hoorn

Omstreeks 1424 zag molenaar Claes Geraerdts tijdens het ochtendgloren bij het huis van de buurman aan de Oude (Kleine) Noord een Mariaverschijning. Op deze plek werd later een kapel gebouwd. De kapel had de eerste tijd nog geen Mariabeeld.

In dezelfde tijd wilde een schipper zijn schip, met aan boord een beeld van Maria, de Hoornse haven uitvaren. Het lukte hem niet de haven te verlaten. Het was alsof een onzichtbare hand het schip telkens weer terug de haven in duwde.

Molenaar Claes Geraerdts ging naar het schip om het beeld aan boord te bekijken. Molenaar Geraedts wist het meteen. Dit was het beeld dat hij eerder in de lucht had gezien aan de Oude (Kleine) Noord. Het beeld werd gekocht en in de kerk aan de Oude Noord geplaatst.

Rond het beeld ontstond een sterke devotie. Op de plek van het kerkje werd tientallen jaren later een veel grotere Maria- of Vrouwekerk (Noorderkerk) gebouwd. Vooral in de 15e eeuw vindt er om “Maria van Hoorn” een grote verering plaats en is het beeld het doel van veel bedevaarten naar Hoorn.

Maria weer in Hoorn

In 2007 wordt op een veiling van Sotheby’s in New York “Maria van Hoorn” aangekocht. Deze aankoopt werd pas mogelijk na een geldinzameling onder de bevolking en het bedrijfsleven van Hoorn. “Maria van Hoorn” heeft nu een vaste plek gekregen in het Westfries Museum.

Maria van Hoorn in het Westfries museum.
Maria van Hoorn in het Westfries museum.
Maria komt aan in Hoorn. Foto Henk de Weerd
Maria komt aan in Hoorn.
Foto Henk de Weerd